keskiviikko 31. tammikuuta 2018

My Time At Portia - Early Access

ALKUSANAT:
Kun sinä luet tätä kirjettä, minä olen jo kaukana - todella kaukana. Olen todella pahoillani siitä, olen myös todella pahoillani siitä, etten voinut olla sinulle sellainen isä, millaista isää sinä olisit tarvinut. Tämä kaikki painaa minua, minulla ei ole paljoa aikaa kertoa, miksi en voinut pitää parempaa huolta sinusta. Jätin sinulle minun työpajani, se on vähän kärsinyt mutta se on kaikki mitä voin sinulle antaa. On siinä sentään seinät ja katto pään päällä. Tee parhaasi ja elä elämäsi paremmin kuin minä elin, olet aina minun lapseni ja iloni, terveisin isäsi.

Näillä, aika koskettavillakin, sanoilla alkoi pelailuni My Time At Portiassa. Ei ollut allekirjoittaneella tippa linssistä kaukana, varsinkaan kun taustamusiikkikin oli semisti synkkää.. Sitten itse asiaan.

YLEISESTI PELISTÄ:
My Time At Portia on kuin sekoitus muutamasta aiemmin tunnetusta pelistä, kuten Stardew Valley, Harvest Moon sekä Animal Crossing. Peliä on myös joissain lähteissä kuvailtu "sosiaaliseksi peliksi", jossa kanssakäyminen tosin käydään NPC:itten kanssa, koska peli on nyt ja mitä ilmeisemmin tulevaisuudessakin singleplayer - hyvä vaan, hyvät singleplayerit on vähissä, kun lähes joka peliin ollaan lyömässä multiplayeria tai vähintään co-op mahdollisuutta.

My Time At Portiassa saavut laivalla uuteen "kaupungiin" nimeltään Portia, jossa perit isäsi hyvän, mutta hieman kärsineen työpajan ja siitä uusi elämäsi alkaa. Kaupungissa on myös tusina kanssaeläjiä, niin kauppiaista presidenttiin, joille pelin edetessä teet tehtäviä, josta saat rahaa, mahdollisia tarvikkeita sekä kunnioitusta. 

MTAP:ssa tosiaan on mahdollisuus ystävystyä jokaisen kaupungilaisen kanssa ja yhdestä voi jopa tulla sinun tyttöystäväsi/vaimosi, tuttua varsinkin Stardew Valleyn pelaajille. Mutta se on aikamoisen työn takana ja ei todellakaan ole ensimmäinen - eikä toinenkaan - prioriteetti pelissä.

Sanoisin tärkeimmäksi prioriteetiksi pelissä luoda ensin hyvä "pohjakassa" rahaa, rakentaa omalle työpisteelle kaikki mahdolliset vempeleet ja alkaa takomaan ystävyyssuhteita mm. lahjojen kautta. Peli ei kuitenkaan ole ihan simppeli ja relax - peli, koska pelissä on ns. vuorokauden ajat, ja öisinhän on tunnetusti hyvä nukkua. Pelissä on myös HP - sekä stamina-palkit, ja staminaa (tietty) kuluu kaikesta mitä teet, eli jos kaadat puita, mainaat rautaa, kalastat ja tappelet.. Mitä, farmipelissä tappelua? Kyllä ja paljon sekä erikoisuutena pomotappeluita, joita on huvittavasti verrattu vaikeudeltaan Dark Souls - bosseihin. Sitä en tiedä, mutta voi olla.

No, missäkö tämmöisiä bosseja kohtaa ja joutuuko miekkaa heiluttamaan koko ajan? Ei toki, jos on esimerkiksi Stardew Valleytä pelannut, mörököllejä tulee pääasiassa vastaan luolastoissa/kaivoksissa, ei niinkään maan pinnalla - toki maan pinnallakin on mahdollisuus tapella, pelloilla loikkii erilevuisia pinkkejä laamoja (kyllä, luit oikein) sekä kyläläisten kanssa voi ottaa kivi, sakset, paperi - matsia tai jopa sparrata - hauska lisä tällaiseen peliin. Ja toimiva. Itse diggaan.

Pelissä on myös ns. "taitopuu" jota harvoin näkee tämän tyyppisissä peleissä, sekä pelissä on tietysti mahdollisuus levuttaa hahmoaan ja täten saada mm. lisää staminaa, HP:tä, nopeutta, ketteryyttä ja mitä kaikkea näitä nyt olikaan - eli paljon on tekemistä.

Grafiikat pelissä ovat ns. "söpöt" ja sopivat niin lapsenmielisille aikuisille kuin aikuismielisille lapsille, eikun.. No, grafiikat ovat mukavat cartoonmaiset ja peli pyörii allekirjoittaneen läppärilläkin hyvin. Englannintaitoa vaatii jonkun verran peli, eli ehkä ei - ainakaan ilman avustusta - perheen pienimmille.

UI on mielestäni hyvä, aika perinteinen 5-slotin "hotbar" ruudun keskellä alhaalla ja stamina sekä hp - palkit niiden alapuolella. Liikkuminen tapahtuu normaalisti WASDilla ja inventory aukeaa I:stä, hiirellä hakataan, E:llä pickataan - peruskauraa monelle.

KIRJOITTAJAN MIELIPIDE:
Peli on tosiaan Early Access ja tällä hetkellä hinnaltaan 19.99€ ja sanoisin joka sentin arvoiseksi. Jo pelkästään siihen, että levuttaa hahmonsa korkeimmalle levelille ja avaa jokaisen jutun skill treestä menee kuuleman mukaan rapiat 300 tuntia, eli sinällään aika hyvin. Siihen päälle sitten jokaisen jutun rakentaminen sekä kaikkien kyläläisten miellyttäminen. Tekemistä piisaa, minä kyllä henkilökohtaisesti suosittelen.

KENELLE JA MIKSI:
Suosittelen peliä ainakin Stardew Valleyn ja Harvest Moonin ystäville, on meinaan aikalailla samanlainen ja SW:hen verrattuna ns. 3D-versio tietyillä lisäyksillä. Suosittelen myös peliä expausintoisille, sitä voi vaikka leikkimielisesti koittaa "speedrunata" tätä ja kokeilla, kuinka nopeasti se korkein leveli, eli 100 tällä hetkellä, napsahtaa.

LOPULLINEN ARVIO:
Annan pelille rehdit 4/5 kouluarvosanoilla, pieniä FPS-droppeja olen havainnut mutta nehän kuuluu tunnetusti Early Access - peleihin. Arvosana todennäköisesti paranee, kun lisää sisältöä ja optimointia luodaan.

MISTÄ JA PALJON:
Peli on ostettavissa tällä hetkellä Steam-palvelusta hintaan 19.99€.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti